نقش کلیدی والدین در افزایش اعتماد به نفس کودکان
کد خبر: 3803483
تاریخ انتشار : ۲۵ فروردين ۱۳۹۸ - ۰۹:۳۶

نقش کلیدی والدین در افزایش اعتماد به نفس کودکان

گروه اجتماعی ــ روانشناس و مدرس دانشگاه زاهدان گفت: اعتماد به نفس کودکان تا حد زیادی وابسته به نحوه برخورد والدین است؛ جملات انگیزشی و تشویقی پدر و مادرها نقش زیادی در ایجاد حس مفید بودن و اعتماد به نفس کودکان دارد.

به گزارش ایکنا از سیستان‌وبلوچستان، اعتماد به نفس یا خودباوری یکی از نیازهای روحی انسان است؛ انسان نیاز دارد که احساس مفید بودن کند، توانایی‌های خود را دریابد و احساس خوشبختی داشته باشد.
به گفته آبراهام مازلو، روانشناس برجسته امریکایی، هنگامی که نیاز احترام به خود، ارضا شود، شخص احساس اعتماد به نفس، ارزشمندی، توانایی و قابلیت می‌کند و وجود خود را در دنیا مفید و لازم می‌یابد، اما عقیم ماندن این نیازها، موجب احساس حقارت، ضعف و ناامیدی می‌شود.
روانشناسان معتقدند اعتماد به نفس پدیده‌ای اکتسابی است، به این معنا که انسان می‌تواند با تمرین، یادگیری راهکارها و برنامه‌ریزی، اعتماد به نفس را در خود ایجاد یا تقویت کند. در ادامه به برخی از این راهکارها اشاره می‌شود.
مریم پیاده‌رومقدم، روانشناس و مدرس دانشگاه زاهدان در این خصوص به خبرنگار ایکنا گفت: اعتماد به نفس یک نیاز فطری است و کمبود آن در انسان ایجاد خلأ می‌کند؛ شخصی که اعتماد به نفس پایینی دارد از شانس کمی برای موفقیت برخوردار است؛ چنین فردی معمولاً افسرده است و سعی می‌کند از اجتماع فاصله بگیرد.
وی اظهار کرد: عدم اعتماد به نفس به‌دلیل نداشتن توانایی و قابلیت نیست، بلکه ریشه در عدم شناختن این توانایی‌ها دارد؛ اگر ما خودِ واقعی‌مان را کشف نکنیم و پیوسته خود را با معیارهای دیگران مقایسه کنیم، احساس پوچ و ناتوان بودن به ما دست می‌دهد.
این مدرس دانشگاه در پاسخ به این پرسش که چگونه می‌توان اعتماد به‌نفس را افزایش داد، گفت: تقویت اعتماد به نفس منوط به شناخت خود و باور به توانایی‌های خود است؛ انسان‌ها شبیه به همدیگر نیستند، هر کس قابلیت‌های منحصر به‌فردی دارد که باید کشف شود؛ آگاهی و باور به این استعدادها، توانایی‌ها و قابلیت‌ها به انسان اعتماد به نفس می‌بخشد.
وی افزود: کسانی که اعتماد به نفس آنان پایین است، فکر می‌کنند دیگران استعدادهایی دارند که آن‌ها ندارند، به‌طور مثال زیبایی، هوش یا موقعیت دیگران را با خود مقایسه می‌کنند و بعد نتیجه می‌گیرند که خودشان ضعف دارند.

نقش کلیدی والدین در افزایش اعتماد به‌نفس کودکان

پیاده‌رومقدم با اشاره به نقش مهم والدین در اعتماد به نفس کودکان، اظهار کرد: اعتماد به نفس کودکان تا حد زیادی وابسته به نحوه برخورد والدین است؛ جملات انگیزشی و تشویقی پدر و مادرها نقش زیادی در ایجاد حس مفید بودن و اعتماد به نفس کودکان دارد.
وی بیان کرد: در درجه اول باید فرزندان خود را دوست بداریم؛ این مسئله بدیهی به‌نظر می‌رسد، اما نکته اینجاست که کودک باید احساس کند که از طرف والدین، دوست داشته می‌شود، باید به فرزند خود این دوست داشتن را نشان دهیم.
این روانشناس ادامه داد: باید به فرزند خود کمک کنیم که اهدافش را بر اساس واقعیت‌ها تعیین کند، بعضی هدف‌های خیلی بزرگ، شکست‌ها و ناامیدی‌هایی به‌دنبال دارد که کم کم اعتماد به نفس را از کودک می‌گیرد.
وی اظهار کرد: هرگز نباید کودک خود را با دیگران مقایسه کرد؛ متأسفانه پدر و مادرها گاهی فرزندان خود را به‌دلایلی مثل ناکام ماندن در یک آزمون، سرزنش کرده و با بقیه مقایسه می‌کنند؛ بدون تردید این مقایسه اعتماد به نفس کودک را نابود می‌کند.
پیاده‌رومقدم با اشاره به اینکه والدین نباید همه کارها را خودشان برای کودک انجام دهند، افزود: کودکان باید مسئولیت‌پذیر باشند، برای این‌کار، برخی مسئولیت‌های ساده‌تر را به عهده خود آنان واگذار کنیم تا با انجام آن، احساس مفید بودن کنند.

انتهای پیام

captcha