کمبود بودجه، دلیل توقف پروژه آموزش امامان مساجد آلمان
کد خبر: 3769669
تاریخ انتشار : ۱۳ آذر ۱۳۹۷ - ۱۸:۲۴

کمبود بودجه، دلیل توقف پروژه آموزش امامان مساجد آلمان

گروه بین‌الملل ـ هشت سال پیش مركز الهیات اسلامی شهر اسنابروک در آلمان برنامه‌ای را برای گذراندن دوره آموزشی امامان در آلمان به اجرا درآورد اما این برنامه در ماه سپتامبر، به علت كمبود بودجه متوقف خواهد شد.

به گزارش ایکنا؛ بخش مطالعات اجتماعی رایزنی فرهنگی سفارت ایران در آلمان در مطلبی آورده است: حدود هشت سال پیش مركز الهیات اسلامی شهر اسنابروک (Osnabrück) برنامه‌ای را برای گذراندن دوره آموزشی امامان در آلمان به اجرا درآورد؛ اما این برنامه در ماه سپتامبر، به علت كمبود بودجه متوقف خواهد شد، در حالی که  حزب سبزها و حزب FDP  مایل به حفظ آن هستند.

در حال حاضر، در آلمان بیش از دو هزار امام برای مساجد مسلمانان وجود دارد. این تعداد فقط به مساجد وابسته هستند و زیر نظر دولت فدرال آلمان كار نمی‌كنند. علت این موضوع ثبت نشدن شغلی با نام امام برای مساجد در این کشور است و این رشته به عنوان یک حرفه در آلمان ثبت نشده و فاقد رسمیت به عنوان حرفه است.

در واقع بسیاری از امامان مساجد از کشورهای اسلامی برای برگزاری نماز در مساجد و وعظ به آلمان فرستاده شده‌اند؛ البته در میان امامان هستند کسانیکه به صورت داوطلبانه مشغول به كارند و برای این کار حقوقی دریافت نمی‌كنند. برخی نیز به صورت پاره وقت و عده‌ای نیز به صورت تمام وقت در مساجد بزرگ فعال هستند. پروژه تحصیل برای امامان امسال در آلمان به پایان خواهد رسید.

تأمین هزینه توسط اداره مهاجرت

١٥٠ مرد و زن تحصیلات خود را در مؤسسه الهیات اسلامی اسنابروک به اتمام رسانیده‌اند و هزینه‌های تحصیل امامان تاکنون از اداره مهاجرت و پناهندگی آلمان (بامف: BAMF) تأمین شده است.

این پروژه به واسطه مدیریت پروفسور بولنت اوکار (Bülent Ucar) ٤١ ساله اجرایی می‌شد. اوکار در جایی به این نکته اشاره می‌کند که «به عنوان راه حلی موقت می‌توان سمینارهایی خارج از دانشگاه برای ادامه آموزش برگزار کرد اما منابع مالی محدود قدرت اجرای چنین برنامه‌هایی را نیز از ما سلب می‌کند.» هدف اولیه از ایجاد پروژه تحصیل امامان در آلمان از سوی احزابی چون FDP، AFD و سبزها برای آموزش امامان، در اصل كنترل قدرت مساجد در آلمان و كمتر كردن رشد افراطی گری و در پی آن پیشگیری از حوادث نگران کننده در این کشور بوده است. اکنون برای ادامه این پروژه حزبAFD  خواهان تأمین بودجه از دولت‌های اسلامی لیبرال است.

امامان آشنا به زبان آلمانی نیاز است

پیگیری این پروژه البته برای دولت فدرال امری کم اهمیت نیست؛ زیرا به طور خاص برای نسلی كه در آلمان به دنیا آمده‌اند، نیاز به امامانی هست كه آشنایی كامل به كشور و زبان آلمانی داشته باشند. برای این منظور است که بیورن فورسترلینگ (Björn Försterling)، یکی از کارشناسان آموزش از حزب FDP،  بر این باور است كه تحصیلات امامان در آلمان امری اجتناب ناپذیر و ضروری است به طوریکه حتی در قرارداد ائتلاف بین احزاب، تمایل به تحصیلات امام بیان شده و آمده است: «امامانی که در سال ٢٠١٠ در این کشور به رسمیت شناخته شده‌اند، باید به صورت پایه‌ای در دانشگاه اسنابروک(Osnabrück University) به تحصیلات بپردازند.»

رؤوف سیلان، محقق مذهبی و مربی دینی - اسلامی دانشگاه اسنابروک نیز حفظ این پروژه را گامی بزرگ در راستای ادغام جامعه مسلمان با جامعه آلمانی می‌داند چراکه او معتقد است بیشتر اقامه كنندگان نماز در مساجد آلمان تسلط اندکی بر زبان آلمانی دارند و تحصیلات دانشگاهی کمکی بزرگ برای محقق‌شدن این امر خواهد بود.

ادغام؛ آری یا خیر؟

تمامی مردم آلمان با نسل‌های مهاجر قدیمی به خوبی آشنایی دارند. ترک‌هایی كه در سالیان دورتر به آلمان مهاجرت كرده‌اند و بسیاری از آنان دیگر یک آلمانی به به شمار می‌آیند به ویژه که در مواردی نیز با یک آلمانی ازدواج كرده باشند؛ اما زمانی‌که فرزندان آنان به مدارس آلمانی می‌روند و با مشكلی روبه رو می‌شوند چرا برای یافتن پاسخ سؤالات خود به سراغ امامان مساجد ترک زبان می روند؟ این نشان می‌دهد كه ادغام در نسل های گذشته به درستی اتفاق نیفتاده است.

به رغم کاهش منابع و توقف تدریس پیوسته کماکان در دانشگاه اسنابروک وعظ، فرهنگ آلمانی، پیشگیری از افراط گرایی و روابط حقوقی جزء برنامه های آموزشی اصلی برای امامان آینده ی مساجد است.

انتهای پیام

مطالب مرتبط
captcha