۱۲ شاخصه حکومت حضرت مهدی(عج)
کد خبر: 4170160
تاریخ انتشار : ۳۱ شهريور ۱۴۰۲ - ۰۶:۱۱
در گفت‌وگو با ایکنا تبیین شد

۱۲ شاخصه حکومت حضرت مهدی(عج)

یک دانش‌پژوه حوزه مهدویت در آستانه سالروز آغاز حکومت حضرت حجت(عج) به تشریح شاخصه‌های حکومت ایشان با اشاره به روایات نقل شده از ائمه اطهار(ع) پرداخت و گفت: یکی از برنامه‌های حکومت امام مهدی(عج) اجرای کامل اصل مساوات است که به برکت آن زمینه تعدیل ثروت‌ها فراهم می‌شود و در پی اجرای این برنامه هیچ فرد محتاج و تهیدستی باقی نخواهد ماند.

حجت‌الاسلام سید محمد فاضلیان دانش پژوه حوزه مهدویت در همدانحجت‌الاسلام سیدمحمد فاضلیان، دانش‌پژوه حوزه مهدویت در گفت‌وگو با ایکنا از همدان با اشاره به روایات نقل شده از ائمه اطهار(ع) در رابطه با شاخصه‌های حکومت مهدوی، اولین محور را توسعه صنعت و فناوری دانست و گفت: در روایات مربوط به وقایع دوران حکومت حضرت مهدی(عج) به مسائلی اشاره شده که هر یک حکایت از پیشرفت فوق‌العاده فناوری و صنعت در آن زمان دارد. به‌عنوان نمونه امام صادق(ع) می‌فرمایند: «وقتی که قائم ما قیام کند، خداوند قدرت شنوایی و بینایی شیعیان ما را افزایش می‌دهد؛ به‌گونه‌ای که از فاصله دور او با شیعیانش سخن می‌گوید و آنان سخنش را می‌شنوند و حضرت را می‌بینند.»؛ پیامبر اکرم(ص) نیز می‌فرمایند: «در آن هنگام زمین در کمتر از یک چشم به هم زدن پیموده می‌شود؛ به‌گونه‌ای که اگر کسی از آنان بخواهد شرق یا غرب زمین را در ساعتی بپیماید این کار در کمترین زمان ممکن میسر خواهد بود.»

این پژوهشگر مهدویت رفاه و آسایش عمومی در جامعه را یکی دیگر از شاخصه‌های حکومت حضرت مهدی(عج) خواند و افزود: یکی از دستاوردهای حکومت امام زمان(عج) رفاه و آسایش عمومی است. این امر زمینه رشد و تعالی معنوی و فکری افراد را فراهم خواهد کرد. پیامبر اکرم(ص) در اشاره به این امر می‌فرمایند: «وقتی در امت من، مهدی(ع) قیام کند، در زمان او مردم به نعمت‌هایی دست می‌یابند که در هیچ زمانی به آنها دست نیافته‌اند. آسمان باران خود را بر آنها فرو می‌فرستد و زمین برکاتش را آشکار می‌کند.»

وی بیان کرد: یکی از ویژگی‌های حکومت حضرت مهدی(عج) گسترش بی‌نظیر دانش است. امام صادق(ع) در این زمینه می‌فرمایند: «دانش ۲۷ حرف است. تمام آنچه پیامبران الهی به بشر عرضه کرده‌اند تنها دو بخش از این ۲۷ بخش علم است و مردم از اول خلقت تا به امروز تنها با دو بخش از علوم آشنایی دارند. هنگامی که قائم ما قیام کنند ۲۵ بخش دیگر علم را بر مردم عرضه می‌کند، آن را گسترش می‌دهد.»

دبیر کارگروه نقد وهابیت مؤسسه کلامی احیاء همدان به تحقق و اجرای اصل مساوات و رفع فقر و تنگدستی اشاره کرد و گفت: یکی از برنامه‌های حکومت امام مهدی(عج) اجرای کامل اصل مساوات است که به برکت آن زمینه تعدیل ثروت‌ها فراهم می‌شود و کالاهای مورد نیاز مردم به‌صورت عادلانه در بین همه افراد تقسیم خواهد شد و از تراکم ثروت و احتکار جلوگیری می‌شود. در پی اجرای این برنامه هیچ فرد محتاج و تهیدستی باقی نخواهد ماند.

فاضلیان با بیان اينکه برقراری عدالت در سرتاسر عالم و ریشه‌کن کردن بیداد، تبعیض و بی‌عدالتی از اهداف اصلی حکومت حضرت مهدی (عج) است، افزود: به این دستاورد مهم، در اغلب روایت‌هایی که از اهل بیت(ع) رسیده، تصریح شده است و حتی در این روایات بر دعوت به توحید و مبارزه با شرک و کفر به اندازه ایجاد عدالت و اجرای آن تأکید نشده است. در روایتی از امام رضا(ع) آمده است: «خداوند متعال به دست حضرت مهدی(عج) زمین را از هر ستمی پاک می‌کند و احدی جرئت ستم کردن به دیگری را پیدا نخواهد کرد.»

وی ادامه داد: در زمان امام زمان(عج) حکومت واحد جهانی تحقق پیدا خواهد کرد، روشن است که این کار تنها از طریق برطرف شدن زمینه‌های اختلاف میسر می‌شود؛ در آن دوره همه انسان‌ها همانند افراد یک خانواده براساس صفا و صمیمیت با یکدیگر رفتار خواهند کرد. در اشاره به فراگیری حکومت امام زمان(عج)، در روایتی از رسول خدا(ص) این‌گونه آمده است: «سوگند به آن خدایی که مرا به پیامبری مبعوث کرده است، اگر جز یک روز از عمر دنیا باقی نماند، خداوند آن روز را به اندازه‌ای طولانی خواهد ساخت که مهدی(عج) قیام کند و حکومت او شرق و غرب عالم را فرا گیرد.»

این پژوهشگر حوزه مهدویت رشد سجایا و فضائل اخلاقی را از دیگر شاخصه‌های حکومت مهدوی برشمرد و گفت: وقتی حکومت موعود جهانی مستقر شد، در پی رهنمودها و تربیت و ارشاد امام(عج)، سجایای اخلاقی شکوفا می‌شود و رذایل اخلاقی از جامعه رخت بر خواهد بست. علی بن ابیطالب(ع) تصریح می‌کنند که «وقتی قائم آل محمد قیام کنند کینه و عداوت از دل انسان‌ها پاک خواهد شد و آنها چون برادران صمیمی با کمال آرامش و امنیت و صفا و صمیمیت در کنار یکدیگر زندگی خواهند کرد.»

فاضلیان به امنیت فراگیر و جهانی در زمان حکومت ایشان اشاره کرد و افزود: امام زمان(عج) در مدت کوتاهی پس از ظهور، از طریق اجرای عدالت امنیت را در سرتاسر جهان حاکمیت خواهد بخشید. واضح است که وقتی مردم از هر حیث تأمین شدند و ثمره کوشش‌هایشان بی‌کم و کاست به خود آنها رسید، پدیده شوم استثمار و بهره‌کشی از بین خواهد رفت و زمینه برای امنیت همه جانبه فراهم می‌شود. امام علی(ع) در اشاره به این واقعیت می‌فرمایند: «چون قائم ما قیام کند هر زن در آن زمان، با همه زیورِ خویش، فاصله عراق تا شام را بدون کوچک‌ترین ترسی به تنهایی خواهد پیمود.»

وی ادامه داد: در دوره حکومت امام زمان(عج) به علت استفاده از ابزارهای پیشرفته علمی و به کار گرفتن افراد امین و توانا در پست‌های قضایی، حدود الهی به‌طور کامل اجرا خواهد شد (پیشرفت قسط و عدالت) و به اندازه سر سوزنی به کسی ظلم نخواهد شد و حق کسی ضایع نمی‌شود. امام باقر(ع) در این باره می‌فرمایند: «پس از ظهور مهدی(عج) هیچ حقی از کسی بر عهده دیگری نخواهد ماند مگر آنکه آن حضرت آن را باز ستانده، به صاحبش خواهد داد.»

فاضلیان تقسیم عادلانه اموال را از جمله ویژگی‌های حکومت مهدوی خواند و گفت: وقتی دارایی‌ها در اختیار امام زمان(عج) قرار گرفت، آن حضرت با در نظر گرفتن نیازهای افراد به هر کس به اندازه‌ای که نیاز دارد، خواهد بخشید. امام باقر(ع) در این زمینه می‌فرمایند: «هنگامی که قائم اهل بیت قیام کند، بیت‌المال را به‌گونه‌ای یکسان و عادلانه در میان مردم قسمت خواهد کرد و به مردم خواهد فرمود، بیایید از این اموال به میزانی که نیاز دارید بردارید و این همان چیزی است که برای آن پیوند خویشاوندی را قطع می‌کردید و برای به‌دست آوردن آن مرتکب گناه شده، حتی به خونریزی و قتل و جنایت دست می‌زدید… او به‌گونه‌ای در بخشش اموال سعه صدر و بزرگواری نشان خواهد داد که تا به آن روز کسی چنان رفتاری نداشته است.»

پژوهشگر حوزه مهدویت در همدان با اشاره به عمران و آبادانی همه ویرانی‌ها به‌عنوان یکی از محورهای این حکومت یادآور شد: حضرت مهدی(عج) پس از استقرار حکومت عدل جهانی تمام ویرانی‌های ناشی از حاکمیت طاغوت‌های ستمگر را آباد می‌کند و اثری از خرابی و ویرانی باقی نخواهد گذاشت. راه‌ها و جاده‌ها را گسترش داده، مقررات خاص در این باره وضع خواهد فرمود. در روایتی از امام باقر(ع) نقل شده است که «در زمان حکومت حضرت مهدی(عج) در روی زمین هیچ ویرانی نمی‌ماند مگر آنکه آباد می‌شود.» همچنین در روایت آمده است که در آن هنگام راه‌های اصلی را بیش از پیش گسترش خواهند داد.

وی احیای احکام اصیل اسلام را دوازدهمین ویژگی حکومت مهدوی دانست و اظهار کرد: حضرت شیوه درست بهره‌برداری از احکام را به مردم می‌آموزند و آن بخش از کتاب و سنت را که متروک و منزوی شده زنده می‌کنند. امام صادق(ع) در این زمینه می‌فرمایند: «خداوند اسلام را پس از خوار شدن بدو عزت خواهد بخشید و پس از متروک ماندن احکام آن دوباره آن را زنده می‌کند و هرگونه بدعتی را به دست مهدی(عج) از بین خواهد برد و گمراهی را نابود و سنت‌های اصیل را زنده خواهد کرد.»

انتهای پیام
captcha