جایگاه امیرالمومنین(ع) در کلام پیامبر اسلام
کد خبر: 3798877
تاریخ انتشار : ۲۷ اسفند ۱۳۹۷ - ۱۴:۲۶

جایگاه امیرالمومنین(ع) در کلام پیامبر اسلام

آیت‌الله حسینی مازندرانی گفت: پیامبر اسلام فرمودند «عَلِيٌّ مَعَ الْحَقِّ وَ الْحَقُّ مَعَ عَلِيٍّ يَدُورُ حَيْثُمَا دَارَ: علي با حق است و حق با علي. هر کجا علی باشد، حق هم آن جاست. حق به دور علي می ‌گردد، نه اين که علي به دنبال حق باشد.»

به گزارش ایکنا،‌ شبستان نوشت: ماه رجب از ماه های پرفضیلت است و اهل بیت(ع) تاکید زیادی بر استفاده از فیوضات این ماه دارند. ضمنا اعتکاف و ایام البیض در این ماه واقع شده و فرصت بی نظیری است برای تقویت ارتباط مردم با مساجد. خبرنگار ما به منظور بررسی این موضوعات، گفت و گویی با آیت‌الله «سیدرضا حسینی مازندرانی» امام جماعت مسجد امام حسین (ع) شهر ری، استاد اخلاق حوزه های علمیه و فقیه مکتب اهل بیت عصمت و طهارت (ع) داشته است که مشروح آن در ادامه می آید.

مهم ترین دلایل فضیلت ماه رجب چیست و انجام چه اعمالی در آن توصیه شده است؟

ماه رجب از با فضیلت ترین ماه ها است و پيامبر اسلام در این باره فرمودند ماه رجب، ماه خداوند است «شهرالله الأصمّ» است؛ و وجه تسمیه آن به این دلیل است که هيچ ماهى به پايه عظمت آن نمى رسد، البته عظمت ماه رمضان، جای خود را دارد.

امام موسی بن جعفر(ع) درباره این ماه فرمودند «رجب، نام نهرى در بهشت است كه از شير سفيدتر و از عسل شيرين تر است؛ بنابراين هركس يک روز از ماه رجب را روزه بدارد، خداوند از آن نهر به او خواهد نوشاند.»

 

با توجه به عظمی که ماه رجب دارد، ثواب روزه در این ماه، چقدر است؟

از امام کاظم(ع) نقل شده است که «رجب ماه بزرگى است كه خداوند حسنات را در آن چند برابر مى‏كند و گناهان را مى‏زدايد. هر كس يک روز از ماه رجب را روزه بگيرد، آتش دوزخ به فاصله صد سال راه از او دور مى‏شود، و هر كس سه روز روزه بگيرد، بهشت براى او واجب خواهد شد.»

همچنین در روایت داریم که «هر كس دو روز از رجب را روزه بگيرد، هيچ كس از اهل آسمان و زمين نمى‏تواند كرامتى را كه او نزد خدا دارد وصف كند، و براى او پاداشى نوشته مى‏شود، مانند پاداش ده نفر از راستگويانى كه در دوران عمر خود- هر چند طولانى باشد- يک دروغ هم نگفته ‏اند، و در قيامت مانند آن ده نفر شفاعت مى‏كند، و در زمره آنان محشور مى‏شود، تا آنكه وارد بهشت مى‏گردد و از رفقاى آنان به شمار مى ‏آيد.»

 

ماه رجب را اصَبّ نیز نامیده اند، دلیل این نامگذاری چیست؟

امام صادق(ع) از پیامبر اسلام(ص) نقل فرمودند که «رجب ماه استغفار امت من است، پس در این ماه طلب آمرزش کنید که خداوند آمرزنده و مهربان است. رجب را اصَبّ می گویند چون رحمت خداوند در این ماه بر امت من بسیار ریخته می شود. پس بسیار بگویید: اَسْتَغْفِرُاللّه  وَ اَسْئَلُه التَّوبَة؛ یعنی از خداوند به خاطر کارهای بدم پوزش می طلبم و از او فرصت بازگشت می خواهم.»

 

 

مناسبت های بسیاری در ماه رجب واقع شده اند، که میلاد حضرت علی(ع) یکی از مهم ترین آنان است. لطفا درباره میلاد امام علی(ع) در خانه کعبه، توضیحاتی ارائه دهید.

هیچ پیامبر و امام معصومی در خانه کعبه به دنیا نیامده است و همین موضوع یکی از دلایل عظمت حضرت المومنین(ع) است. محمد مالکی در این باره می گوید «وُلِدَ بِمکَّةَ الْمُشَرّفَةَ داخِلَ بَیْتِ الْحَرامِ فی یَوْمِ الْجُمعَةِ الثَّالِثَ عَشَرَ مِنْ شَهْرِاللّه ِ رَجَبِ سَنَةِ ثَلاثینَ مِنْ عامِ الْفیلِ. وَلَمْ یُولَدْ فِی الْبَیْتِ الْحَرامِ قَبْلَهُ اَحَدٌ سِواهُ، وَهِیَ فَضیلَةٌ خَصَّهُ اللّه تَعالی بِها اِجْلالاً لَهُ وَاِعْلاءً لَمَرْتَبَتِهِ وَاِظْهارا لِکَرامَتِهِ: علی در داخل خانه خدا در مکه، روز جمعه سیزدهم ماه خدا، رجب سال سی از عام الفیل به دنیا آمد. قبل از او کسی در داخل خانه خدا به دنیا نیامده بود و این ولادت فضیلتی است که خدای بلند مرتبه علی علیه السلام را به آن اختصاص داده است، برای تجلیل او و بالا بردن مرتبه او و آشکار نمودن کرامت و بزرگواری او»(الفصول المهمة، ص 12 ـ13/ بحارالانوار، ج 35، ص 8).

 

چندین عید دینی و مهم داریم اما طبق تصریح روایات عید غدیر مهم ترین اعیاد است، دلیل این موضوع چیست؟

پیامبر اسلام در روز عید غدیر خم، حضرت علی(ع) را از سوی خداوند به عنوان جانشین خودشان معرفی کردند و فرمودند «الیوم اکملت لکم دینکم واتممت علیکم نعمتی و رضیت لکم الاسلام دینا: امروز آیین شما را برای شما به کمال رساندم ونعمت خود را بر شما تمام کردم واسلام را برای شما پسندیدم وبرگزیدم»(سوره  مائده، آیه سوم).

همچنین قرآن می گوید «یا ایها الرسول بلغ ما انزل الیک من ربک وان لم تفعل فما بلغت رسالته والله یعصمک من الناس: ای پیامبر! آنچه را که از سوی پروردگارت به تونازل شده است، تبلیغ کن واگر چنان نکنی، پیام و رسالت او را انجام نداده ای و خداوند تو را از مردم حفظ می فرماید»(سوره مائده، آیه 67).

 

واقعه لیله المبیت یکی دیگر از دلایل فضیلت امیرالمومنین(ع) است، این واقعه به کدام حادثه تاریخی اشاره دارد؟

«وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ يَشْري نَفْسَهُ ابْتِغاءَ مَرْضاتِ اللَّهِ وَ اللَّهُ رَؤُفٌ بِالْعِبادِ: و از ميان مردم كسى است كه جان خود را براى طلب خشنودى خدا مى‏ فروشد، و خدا نسبت به [اين‏] بندگان مهربان است.»(سوره بقره، آیه 207). اين آيه به نظر علمای شیعه و سنی در شأن امام علی(ع) نازل شده است، زیرا خداوند به دلیل فداکاری حضرت علی(ع) این آیه را در شان ایشان نازل کرد.

 

روایات پیامبر اسلام و ائمه اطهار(ع) درباره عظمت شخصیت امیرالمومنین(ع) چیست؟

حضرت محمد مصطفی(ص) فرمودند «عَلِيٌّ مَعَ الْحَقِّ وَ الْحَقُّ مَعَ عَلِيٍّ يَدُورُ حَيْثُمَا دَارَ: علي با حق است و حق با علي. هر کجا علی باشد، حق هم آن جاست. حق به دور علي می ‌گردد، نه اين که علي به دنبال حق باشد»( الأمالی، ص 89). همچنین پیامبر اسلام فرمودند «عليٌّ مِنّي بمنزلةِ رَأسي مِن بَدَني: على نسبت به من، به منزله سر من است براى پيكرم»(کنز العمال، حدیث 32914).

 

نقش حضرت علی(ع) در غزوات صدر اسلام چیست؟

امیرالمومنین(ع) در غزوات مختلفی، همراه حضرت محمد(ص) بودند و نقش مهمی در پیروزی ارتش اسلام داشتند. پیغمبر اکرم اسلام در این باره فرمودند «لَضَرْبَةُ عَلِیٍّ یَوْمَ الْخَنْدَقِ أَفْضَلُ مِنْ عِبَادَةِ الثَّقَلَیْن‌: ضربه (کار) علی در جنگ خندق (کشتن عمرو بن عبدود) برتر از عبادت جن و انس است.» جایگاه حضرت علی(ع) آنقدر مهم است که پیامبر اسلام، ایشان را برادر خود نامیدند «انت اخی فی الدنیا والآخرة و الذی بعثنی بالحق ما اخرتک الا لنفسی. انت اخی فی الدنیا و الآخرة: تو برادر من در این جهان وسرای دیگر هستی. به خدایی که مرا به حق برانگیخته است من کار برادری تو را به عقب انداختم که تو را برادر خود انتخاب کنم.»

 

 

جایگاه شیعیان امام علی بن ابی طالب(ع) در کلام روایات چیست؟

پیامبر اسلام فرموند «تو و شیعیانت، روز قیامت در حالی خواهید آمد که از خدا خشنود و خدا از شما خشنود خواهد بود، اما دشمنان تو خشمگین و سرافکنده خواهند بود. حضرت علی (علیه السلام) پرسید: چه کسی دشمن من است؟ حضرت فرمود: کسی که از تو بیزاری جوید و تو را لعن کند.» همچنین حضرت محمد(ص) فرمودند «شیعه علی هم الفائزون یوم القیامه: فقط شیعیان علی رستگار روز قیامت هستند.» همچنین از پیامبر اسلام نقل شده است کسی که علی بن ابی طالب(ع) را دوست بدارد، وارد بهشت می شود. پیامبر اکرم(ص) همچنین تاکید کردند «أنا مدینة العلم و علی بابها فمن اراد العلم فلیأت الباب: من شهر دانش‌ام و علی دروازه آن است؛ هر کس دانش می‌جوید، باید از آن دروازه وارد شود.»

یکی از معروف ترین مطالب درباره حضرت علی(ع) این حدیث قدسی است «یا احمد لولاک لما خلقت الافلاک و لولا علی لما خلقتک و لولا فاطمه لما خلقتکما»، ای احمد اگر تو نبودی افلاک را خلق نمی‌کردم و اگر علی نبود تو را خلق نمی‌کردم و اگر فاطمه نبود شما دو نفر را خلق نمی‌کردم.»

 

یکی از توصیه های امام علی(ع) خطاب به مسلمانان را بیان فرمائید.

حضرت امیرالمومنین(ع) فرمودند «اخلصو اعمالکم تسعدو: اعمال خود را خالص کنید تا سعادتمند شوید.» همچنین امام علی(ع) فرمودند «افضل الاعمال التفکر: تفکر بهرین اعمال است.»

 

چگونه است عده ای باوجود اعتراف به فضائل و مناقب بی نظیر و بی شمار حضرت علی(ع)، شیعه نمی شوند؟

این واقعیت تاسف آور، در حوادث پس از رحلت حضرت محمد(ص) ریشه دارد و به دلیل نبود تقوی الهی و وجود حب و بغض است. بعد از وفات پیامبر اسلام، عده ای برای کسب مقام و ریاست و حب دنیا، حق الهی حضرت علی(ع) را غصب کردند.

 

اشاره خوبی به موضوع تقوی و حب دنیا کردید، چگونه است در کشور ما که پرچم محبت اهل بی عصمت و طهارت(ع) را در جهان برافراشته است عده ای، اختلاس می کنند؟

به نظرم این افراد، تقوی ندارند و شیعه واقعی حضرت علی(ع) نیستند. امام علی(ع) در برابر برادر خود، از بیت المال دفاع کردند و هیچ امتیازی برای عقیل قائل نشدند «عقیل برادرم را دیدم که به شدت فقیر شده بود و از من می خواست کیسه ای از گندم های شما را به او ببخشم، کودکانشان را دیدم که از گرسنگی موهایشان ژولیده و رنگشان بر اثر فقر دگرگون گشته بود، عقیل باز هم اصرار کرد من به سخن او توجه کردم. او تصور نمود که من دینم را به او می فروشم و به دلخواه او قدم برمی دارم و از راه و رسم خویش دست می کشم. آهنی در آتش گداختم، سپس آن را به بدنش نزدیک ساختم تا با حرارت آن عبرت گیرد، ناله ای سر داد! گفتم: هان! ای عقیل از آن تفتیده ای که انسانی آن را به بازیچه سرخ کرده ناله می کنی، اما مرا به سوی آتشی می کشانی که خداوند جبار با شعله ی خشم و غضبش آن را برافروخته است.»

 

آیا به عنوان امام جماعت مسجد امام حسین(ع) مراجعاتی از سوی نیازمندان به شما می شود؟

درحالی که عده ای گرفتار روزمرگی های خود هستند و من به عنوان امام جماعت مسجد امام حسین(ع) شهر ری، هر روز با مراجعه افرادی روبرو هستم که گرفتار مشکلات مالی هستند، اما هر روز خبر اختلاس های بزرگ به گوش می رسد. اختلاسگران، مطئنا اعتقادی به قیامت ندارند. مردم ایران، با وجود تمام مشکلات مالی، حامی انقلاب اسلامی و مقام معظم رهبری هستند، همچنان که امسال نیز شاهد حضور گسترده مردم در راهپیمایی 22 بهمن بودیم. انشالله آیت الله سیدابراهیم رئیسی به عنوان رئیس جدید قوه قضائیه که حدود 17 سال در حوزه علمیه (مسجد امام حسین) شهر ری درس خارج فقه تدریس می کردند، با روحیه ولایی و انقلابی خود، دست اختلاسگران و مفسدان اقتصادی را کوتاه خواهند کرد.

در ادامه ذکر این نکته را ضروری می دانم که نظام جمهوری اسلامی، حائز قدرت و آبروی عظیمی در جهان است. اخیرا حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی؛ رئیس جهموری کشورمان با عزت و احترام به عراق سفر کردند و با استقبال خوبی از سوی مردم این کشور روبرو شدند. ضمنا دیدار خوبی با حضرت آیت الله العظمی سیستانی؛ از مراجع عظیم الشان جهان تشیع داشتند. این درحالی است که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، شبانه و مخفیانه به کشور عراق سفر کرد. انقلاب اسلامی به ایرانیان، عزت بی نظیری در جهان بخشید.

 

 

توصیه شما به مردم برای گسترش حضور در مساجد و برگزاری جشن های ولادت امام علی(ع) در این خانه های خدا چیست؟

انشالله مردم ما سنت های پسندیده ای مانند صله رحم را که در ایام نوروز انجام می دهند، در اعیاد مذهبی مانند عید غدیر و 13 رجب نیز انجام دهند و بهتر است مساجد، اولویت مردم در برگزاری سنت های حسنه و جشن های مذهبی باشند.

انتهای پیام

captcha